Stämma gitarr på gehör i 3 steg

Stämma gitarr på gehör är inte så svårt som det kan låta. Om du var en scout när du var liten och alltid har en gitarrstämmare till hands då behöver du inte dessa råd.

Man vet aldrig när man kan behöva dra några låtar till sin beundrande skara. Det är bra att veta hur man stämmer en gitarr på gehör så att det låter bra.

Om det inte finns någon gitarr eller ett piano där du är, oroa dig inte för det. Det spelar ingen roll om gitarren inte är i pitch, det som spelar roll är att de 6 strängarna är i harmoni med varandra.

Nu kan det vara så att du bara har lagt gitarren på golvet för att ta en paus, en eller två av strängarna har stämt ur sig, då kan det vara bra att kunna stämma gitarren på gehör för att spara lite tid.

Steg ett i att stämma gitarr på gehör

Jag spelar normalt E-Dur och G-Dur och lyssnar för att höra om det låter bra. Om det låter lite off, spela då de båda ackorden för att försöka plocka ut om det bara är en eller flera strängar som gör att det låter illa.

Om det är så, gå då direkt till steg 2 och tillämpa processen till relevant sträng som behöver åtgärdas.

Om hela gitarren är ostämd, kanske du har en allmän uppfattning om hur låga E (6: e) sträng ska ljuda (det spelar faktiskt inte någon roll om du är långt borta, ta en gissning. Vi sorterar det här senare, jag lovar.

Steg två i att stämma gitarr på gehör

Spela E (6: e) sträng på 5: e bandet och den öppna 5. strängen. Trimma den 5: e strängen tills den matchar den 6: e strängen.

Spela A (5: e) strängen på 5: e bandet och den öppna 4: e sträng. Trimma den 4: e strängen tills den matchar den 5: e strängen.

Spela D (4th) sträng på 5: e bandet och den öppna 3:e strängen. Trimma den 3: e strängen tills den matchar den 4: e strängen.

Egentligen kan du stanna här om du bara spela Power ackord!

Spela G (3: e) sträng på 4: e bandet och den öppna 2:e strängen. Trimma den 2: a strängen tills den matchar den 3: e strängen.

Spela B (2nd) strängen på 5: e bandet och den öppna 1. strängen. Ställ in 1. Strängen tills den matchar den 2: a strängen.

Steg tre i att stämma gitarr på gehör

Hur bra var din gissning?
Detta är bara lite kul, men det kommer att få dig att förbättra ditt musiköra. Nästa gång du har en tuner, se hur nära du var att höra hur låga E strängen låter.

Därefter spela en favorit låt på stereon eller datorn som du enkelt kan spela med på (helst i tonarten E) och nästa gång du sitter runt lägerelden, kan det vara lättare att gissa tonen när du föreställer dig låten, snarare än bara en not.

Slutlig Tips – och detta är ett lysande ”fusk”
Om du är som mig och har alltid mobilen med dig, ladda då ner låten till din mobiltelefon.
På så sätt kan du inte bara stämma gitarren på gehör, du vet också exakt vilken ton du ska börja med med, så det blir helt perfekt varje gång.

Om du gillade det här inlägget, tacka gärna genom att dela det