Stämma gitarr guide

Det är viktigt att stämma sin gitarr för att det ska låta bra när man spelar. På denna sida kommer vi gå igenom hur man snabbt och enkelt stämmer sin gitarr. Det är ofta bäst att stämma gitarren efter den tjockaste strängen E, den översta på gitarren, eftersom det är minst chans att denna sträng stämmer ur sig då den är tjockast. För att få rätt E-ton så kan du googla på internet så finns det många sidor som hjälper dig stämma gitarren. Du kan också stämma efter ett piano eller köpa en enkel stämapparat som finns i de flesta musikaffärer. Det finns även gratis program att ladda ner från internet till datorn.

Det är väldigt bra om man har ett bra gehör så att man kan stämma gitarren utan någon hjälp annat än det egna örat. Om man kan höra i huvudet precis hur ett E ska låta så kan man stämma efter detta. Det är inte alla som har perfekt gehör, men det är någonting som kommer med tiden och som också blir lättare ju längre tid man har spelat gitarr.

Hur man stämmer en gitarr

Den tjockaste strängen heter E, ofta kallad sjätte strängen eller låga E.

Lägger du fingret på femte bandet och slår an strängen får du ett A. Håll kvar fingret och slå an den femte strängen. Denna sträng heter A och ska låta som när du har femte bandet intryckt på E-strängen.

Gör samma sak fast ett steg längre ner, alltså du trycker in femte bandet på A-strängen. Du får då ett D. Stäm fjärde strängen, D-strängen, efter denna ton.

Samma sak för nästa sträng; G-strängen.

Nästa sträng är B-strängen och här ska du inte hålla fingret på femte bandet, utan på fjärde. Det är den enda strängen där du stämmer efter fjärde bandet.

Sista strängen, E (höga E), stämmer du som vanligt efter femte bandet på strängen ovanför.

När du stämt alla strängarna kan du dra ett ackord och lyssna om det låter bra. Ofta gör det inte det efter en första stämning, och då får man gå tillbaka och göra en finnstämning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *