Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /storage/content/55/156155/xn--stmmagitarr-m8a.se/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3380 Skötsel och underhåll av gitarren

Skötsel och underhåll av gitarren

Att köpa en helt ny akustisk gitarr kan vara en trevlig upplevelse, men också någonting som kan gräva stora hål i din plånbok. En genomgång och uppiffning av din nuvarande gitarr kan ge oväntat bra resultat och i bästa fall leda till att du inte behöver köpa en ny gitarr och vara fullt nöjd ändå. Naturligtvis kan en genomgång av din gitarr ge bra resultat även om du är nöjd med hur den låter idag. Vad som dock inte är möjligt är en total extreme makeover så att gitarren låter som en helt annan gitarr eller en som kostar 10 gånger så mycket som den egentligen gjort – men med realistiska förväntningar finns chansen att du blir glatt överraskad.

Det första och mest självklara steget är att se till så att gitarren inte använder gamla och/eller dåliga strängar, samt att se till att det inte samlats stora mängder smuts någonstans på din akustiska gitarr som kan göra så att den låter sämre.

Kolla gitarren om det finns några sprickor eller delar som börjat lossna och behöver limmas om eller skruvas fast. Kolla knapparna som man sätter fast axelbandet på. Kolla längst upp på gitarren och runt stämskruvarna om något är löst och måste skruvas åt. Du kan ta gitarren och skaka om den och lyssna noggrant om någonting verkar löst.

Efter att du sett till att allting står rätt till med gitarrens hårdvara så är det dags att göra rent gitarren. Om den bara är lite dammig så kan du ta en bomullsduk och torka av den, och om dammet inte ger med sig kan du spraya lite vatten på duken och torka av med cirkelrörelser. Spraya inte vattnet direkt på gitarren. Det finns också en uppsjö av rengöringsprodukter speciellt tillverkade för akustiska gitarren, ofta i form av små flaskor rengöringsmedel – kolla med din lokala instrumenthandlare. Om du har svåra fläckar eller kladd från t.ex. tejp som inte går bort man man ta lite lacknafta på sin bomullsduk eller trasa för att få bort dessa fläckar.

För att rengöra greppbrädan finns speciella produkter för detta. Man kan också göra rent greppbrädan och banden genom att mycket försiktigt använd stålull genom att dra den längsmed mönstret i träet. Om det fortfarande ser smutsig ut kan det vara läge att köpa någon specialprodukt för detta – kolla med din instrumenthandlare igen. För att ytterligare se till att din greppbräda mår bra kan man ta lite citronolja på en bomullsduk och försiktigt gnida in detta i greppbrädan. Detta behöver man inte göra så ofta – en gång varje eller vartannat år är lagom.

Det finns speciella produkter för att få din akustiska gitarr att skina och glänsa. Använd inte polermedel på ytor som är skadade eller har sprickor då detta gör en framtida reparation svår.

När du reparerat och rengjort gitarren är det en bra idé att sätta på ett helt nytt set strängar. Typen av strängar man använder kan ha stor inverkan på ljudet. Om din gitarr har ett ganska dovt och/eller mörkt ljud kan ett par strängar med ljus klang vara ett bra val, och vice versa. För den som har lite problem med att ta vissa ackord kan man prova med tunnare strängar för att se om det blir lättare att spela. Vill man ha ett högre och fetare ljud kan man prova att byta till ett par tjockare strängar.

Kolla halsen om den är rak. Ibland kan problemet vara en sned hals om man tycker att strängarna sitter för nära eller för långt ifrån halsen. Det är inte så svårt som det låter att fixa en sned hals. Om du tror att detta kan vara ett problem på din gitarr så ta med den till en musikaffär eller vän som kan mycket om gitarrer och få halsen kollad. För att undvika att halsen blir sned ska du inte luta gitarren mot väggen så att hela tyngden bärs upp av huvudet/halsen.