Att läsa tabulatur

Tabulatur är för rock/pop-gitarrister vad noter är för.. tråkigare musiker.

Tabulatur för gitarr beskriver hela enkelt vilka strängar du ska trycka ner på vilka band, och ifall du ska glida, böja och så. Istället för att använda konstiga krumelurer används vanliga symboler som man kan skriva på en dator. Gitarr-tabulatur visar dig t.ex vilka toner som ska spelas, när och var hammer-ons, pull-offs, vibrato, övertoner och så ska spelas. Till viss del visar en tab (tabulatur) också rytm, stämning, capo-placering osv. Man får ingen bra information om exakt tonlängd osv, så ett måste är att man lyssnat på låten tillräckligt mycket för att veta hur allt ska låta.

Grunderna för gitarr-tabulatur

En tom tab ser ut så här

E—————————————————————-
B—————————————————————-
G—————————————————————-
D—————————————————————-
A—————————————————————-
E—————————————————————-

Varje linje motsvarar som du ser en sträng på gitarren. Den linje som är längst från dig när pappret med tabulaturen ligger på ett bord är också den sträng som är längst ifrån dig; den höga E-strängen.

På dom här linjerna skriver man sedan siffror som säger vilket band som ska tryckas ner på den strängen. Siffran 0 betyder öppen sträng. Så här, t.ex, där man spelar E,F,F#,G,G# på låga E-strängen.

E—————————————————————-
B—————————————————————-
G—————————————————————-
D—————————————————————-
A—————————————————————-
E 0–1–2–3–4–5———————————————

Man läser gitarr-tabulatur från vänster till höger, precis som vanliga noter. Ska man spela två toner samtidigt skriver man dom alltså ovanpå varandra. Här är ett G barréackord.

E—-3———————————————————–

B—-3———————————————————–

G—-4———————————————————–

D—-5———————————————————–

A—-5———————————————————–

E—-3———————————————————–

Om det istället ser ut så här

E——–3——————————————————-

B——-3——————————————————–

G——4———————————————————

D—–5———————————————————-

A—-5———————————————————–

E—3————————————————————

är ackordet brutet; du spelar det lite långsammare så varje ton klingar för sig.
Det kan vara ännu längre mellan siffrorna, och då betyder det att man ska vänta längre mellan varje anslag. I en tab som nedan kanske du slår an varje sträng för sig t.ex

E——————3———————————————

B—————3—–3——————————————

G————4———–4—————————————

D———5—————–5————————————

A——5———————–5———————————

E—3—————————–3——————————

Nu kanske du frågar dig; jaha? Hur är det tänkt att jag ska veta hur lång varje ton är då? Bra fråga. Gitarrtabulatur ger inga exakta svar där, och det skiljer sig från skribent till skribent. Vissa gör mellanrum som motsvarar tonlängden, vissa gör det inte.

Gitarr-tabulatur – lite mer avancerade grejer

Det där var grunderna, och med dom kan du spela en hel del, även om det inte alltid låter exakt som originalet. Som bekant är gitarren ett väldigt uttrycksfullt instrument, och man kan spela toner på väldigt många olika sätt. För att kunna visa det i gitarr-tabulatur använder man en samling symboler.

  • h – Hammer on
  • p – Pull off
  • b – Böj strängen
  • r – Släpp (release) den böjda strängen
  • / – glid upp
  • \ – glid ner
  • v eller ~ – vibrato
  • t – högerhands-tap
  • x – dämpning

Ibland skriver man också s mellan två toner för att visa en glidning, t.ex 7s9. Då använder man sällan / och \ eftersom det bara går att glida åt ett håll…

VIKTIGT: x i gitarr-tabulatur används på ett helt annat sätt än i ackorddiagram. I ackorddiagram används x för att visa att man inte alls ska spela en sträng, i tabulatur visar den att strängen ska spelas på, men den ska dämpas med handleden.