Akustisk gitarr

En akustisk gitarr är en gitarr som producerar sitt ljud på akustisk väg; några elektriska komponenter finns inte. Man lade till ordet ”akustisk” före ordet gitarr efter tillkomsten av elgitarren för att förtydliga. Strängarna själva producerar inte ett tillräckligt högt ljud, utan det är resonanslådan, kroppen av gitarren, som vibrerar när man slår an strängarna och får ljudet att höras med en mycket högre volym än vad strängarna producerar, samt ger ljudet sin karaktär. En akustisk har ofta 6 strängar, men kan också ha 7 eller 12 strängar. Strängarna kan vara gjorda av nylon eller stål (”nylonsträngad” eller ”stålsträngad” gitarr).

Klassisk eller stålsträngad gitarr?

När det kommer till gitarrsträngar för akustisk gitarr så använder man klassiska nylonsträngar eller stålsträngar. Ljudet och känslan i de olika strängtyperna brukar avgöra vilken slags strängar man väljer att använda.

Rockgitarrister brukar oftast köra med stålsträngar, och mer klassiska gitarrister brukar köra med nylon. Stålsträngar ger ett ljusare och klarare ljud, nylonsträngar ger ett runt och varmt ljud. Man ska inte stränga en klassisk nylonsträngad gitarr med stålsträngar eftersom den mycket högre spändheten i stålsträngar kan skada halsen.

Greppbrädan på en klassisk akustisk gitarr med nylonsträngar är bredare än en stålsträngad: 50mm jämfört med 40mm. En bredare greppbräda gör det lättare att ”fingerplocka”, den mindre breda greppbrädan på en stålsträngad gitarr är anpassad för spel med plektrum.

Det är lättare att nå de högre banden på en stålsträngad akustisk gitarr. På en klassisk gitarr går halsen och toppen ihop vid tolfte bandet och på en stålsträngad först vid fjortonde bandet.

Kroppstyper och annat

En akustisk gitarr kan ha en av flera olika kroppstyper. Det finns så många olika tillverkare med egna olika kroppstyper, storlekar och variationer att man kan skriva kilometervis med information om ämnet. Kroppstypen påverkar ljudkvalitét, volym och även spelkomfort, alla faktorer som man måste ha i åtanke när man köper en akustisk gitarr.

Precis som det är med elgitarrer så säger man att storleken och bredden på din gitarrs hals ska bestämmas av din hands storlek. Bredden och tjockleken på halsen hänger oftast ihop med toppens storlek och hur många band gitarren har. Oftast pratar man om 12 eller 14 band där man börjar räkna banden på halsen där den inte sitter ihop med gitarren.

En akustisk gitarr måste vara väl intonerad. Är den inte det så kommer avstånden mellan bandet inte att överensstämma med den ton som kommer när man slår an strängen, vilket gör att man inte kan spela rena toner – det kommer att låta falskt.

Träslaget på en akustisk gitarr är den största faktorn som avgör ljudets karaktär. Gran är det vanligaste träslaget som används. Ju ovanligare det träslag är som används, ju dyrare blir naturligtvis instrumentet. Träslaget i bryggan och halsen har också inverkan på ljudet, men inte alls lika mycket inverkan som träslaget i toppen. Finishen kan ha en inverkan på hur ljudet vibrerar, och det är upp till tillverkaren att avgöra vilken finish som passar gitarren.

Bli först med att lämna ett svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *